Een leven zonder fake nieuws

Een leven zonder fake nieuws

Leven in angst

Heel langzaam heb ik me toch weer laten verleiden en sijpelt de buitenwereld stiekempjes weer mijn leven binnen. Jaren geleden had ik al besloten om voor onbepaalde tijd geen kranten te lezen en tijdens het nieuws op tv iets anders te gaan doen. Dat beviel me heel erg goed. Ik had veel meer vrije tijd en hoefde me niet druk te maken over zaken die voornamelijk buiten mijn cirkel van invloed waren, want dat deed ik blijkbaar. Sterker nog, daar was ik supergoed in.
In die tijd maakte ik me druk over heel veel dingen waar ik geen invloed op had. Maar die blijkbaar wel invloed op mij hadden, want in die tijd is er veel angst in mij gegroeid. Die angst maakte dat ik steeds meer zeker wilde weten, waardoor ik me nog meer op het nieuws uit de buitenwereld focuste.

Goudkleurige verleiding

Totdat ik onverhoopt in een afgelegen huisje op de heide een week zonder zat en ik uiteindelijk merkte dat het erg prettig was om me naar binnen te richten. Het ging zo gemakkelijk. Eenmaal thuis heb ik de kranten opgezegd en keek ik dus ook geen nieuws meer. Wat een ruimte gaf dat. Ik wist niet dat ik zo gespannen was en langzaam kon ik me ontspannen en tot mijn grote verbazing me zelfs weer vrolijk voelen.
Dat al die prikkels van buitenaf zoveel negatieve invloed op mij hadden, daar werd ik me gelukkig bewust van. En dat was nog voor die social media hype…lang geleden. (Jeetje wat voel ik me oud J)
Die manier van leven heb ik erg lang vol kunnen houden, totdat mijn mobiel, model koelkast, het begaf. Ik kreeg een zogenaamde smartphone. Oh zo handig, vertelde de verkoper…. met Facebook, e-mails, nieuws, het weerbericht, sms en en WhatsApp apps. De wereld verpakt in een compact goudkleurig plat bakje. Wat een lol.
Gek genoeg duurde het een poos voordat ik merkte dat ik me niet meer zo gemakkelijk kon ontspannen.

Weer in contact met mezelf

En nog een poosje voordat ik besefte dat dat mooie mobieltje niet alleen de mooie dingen berichtte, maar ook al het leed van de wereld verpakte.
Blijkbaar ben ik nog steeds niet in staat om al die prikkels te ontvangen zonder er een oordeel over te hebben. Oordelen die weer angsten oproepen om er na een tijd achter te komen dat het vaak zelfs over fake nieuws ging.
Dat was het toppunt! Had ik me druk gemaakt over iets wat niet eens echt was. Dat was het moment dat ik dacht: En nu is het genoeg. Ik ga weer zonder al die drukte leven, weer duiken in het contact met mezelf, de ontspanning en vooral het (fake) nieuws laten voor wat het is. Ze kunnen vast wel zonder mij en als ik wil weten wat voor weer het is, kan ik naar buiten gaan.  

Zo, en nu eerst toch nog even het internet op om iemand te vinden die al die apps van mijn telefoon af weet te halen.

 

Anita Speelman

www.hartsverbinding.com

leave your comment

Top