Verander je gedachten en niet je kind.

Verander je gedachten en niet je kind.

De beste leerschool zijn je eigen ervaringen. Ook bij mij is dit niet anders. Jarenlang liep ik diverse instanties af, op zoek naar de juiste hulp voor mijn zoon. Naast dat het me vele handreikingen en inzichten heeft gebracht, bracht het mij eenmaal thuis vaak ook frustratie. In de praktijk bleek het allemaal niet zo makkelijk. Vele emotionele discussies met mijn zoon volgden. We werden er allebei niet gelukkiger van.

Als moeder gaf ik echter niet op en gaandeweg ontdekte ik dat ik de situatie anders moest benaderen. De situatie zelf kon ik niet direct veranderen, maar de manier hoe ik er over dacht wel. Langzaam leerde ik mijn emoties los te koppelen van de escalaties en begon mijn zoon te zien. Ik herontdekte mezelf, zonder mijn zoon te veranderen. Hoe anders was dit de afgelopen tien jaar, waarin ik juist mijn zoon probeerde te veranderen, maar intussen het tegenovergestelde leek te bereiken.

Inmiddels zijn onze gesprekken weer leuk en kunnen we in gesprek zonder elkaar in de haren te vliegen.

De dagen razen aan ons voorbij en we proberen een zo goed mogelijke invulling te geven aan al onze rollen, gevoed door ervaringen en patronen uit onze jeugd.

Maar durf jij even stil te staan en te kijken naar jezelf? Bewustwording van je gedrag en het zien van de gevolgen hiervan, zijn essentieel. Wees net als ik, niet langer een slachtoffer van je (thuis)situatie

en begin bij jezelf. Durf te veranderen.

Waarom beginnen bij jezelf?

Zoals eerder genoemd zoeken we oplossingen regelmatig buiten onszelf. Je legt je hulpvraag bij een derde neer en eigenlijk hoop je op een kant en klare en concrete oplossing.

Ik neem je echter mee naar je eigen ik. Verandering begint bij jezelf.

Ieder van ons zit vol overlevingsstrategieën, trauma’s, familiepatronen en oude overtuigingen.  De gevoelens die hiermee gepaarde gaan zitten in ons onderbewuste. Word je je echter bewust van deze gevoelens en zie en erken je wat voor effect deze hebben op je dagelijks handelen en reageren in bepaalde situaties, dan kan je veranderingen doorvoeren bij jezelf.

Zeg ja tegen je hart en voel wat nodig is om de situatie te veranderen. Het heeft mij een totaal ander leven bezorgd.

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar mijn aanpak? Kijk op mijn website www.hetspinnenweb.nl

 

Ingrid Jansen-Tekelenburg

Luisterkindwerker – Dyslexiecoach

leave your comment

Top